Journalistiek

Zijn schoonheidsidealen nog wel haalbaar?

Vandaag de dag hebben we te veel vergelijkingsmateriaal als het komt tot uiterlijkheden. Door de televisie, mode en Instagram worden we continue er aan herinnert wat het ideaalbeeld is volgens de samenleving. Voldoe jij daar niet aan, dan ben je niet ‘mooi’. Maar is het beeld dat we zien nog wel feitelijk of wordt het digitaal bewerkt?

Sinds de geboorte worden we op verschillende manieren blootgesteld aan het ideaalbeeld. Op de jonge leeftijd begint dit al door het spelen met poppen en op latere ontwikkelt dit zich verder door het beeld dat we zien in de media. De continue zending van een bepaald ideaalbeeld zorgt ervoor dat jonge meiden, en soms zelfs vrouwen, rond lopen met een minderwaardig zelfbeeld.

Hoewel het ideaalbeeld voor de vrouw constant blijft veranderen is er een ding altijd hetzelfde gebleven.  “Iedereen wil er hetzelfde uitzien om in die social media-mal te kunnen passen,” aldus Terry Barber, artistiek directeur bij M.A.C in Engeland in dit Glamour artikel. Toen Kim Kardashian in 2012 dan ook haar contourgeheimen deelden met de wereld was het een fractie van tijd voordat het omarmd werd als dé beautyhack. Nu jaren later is de Kardashian/Jenner familie niet meer weg te denken uit de beauty industrie.

“In een video vertelden zo’n influencers eens dat IEDEREEN acné heeft, sommigen kunnen het alleen goed verbloemen door de juiste belichting en bewerkingsprogramma’s te gebruiken.”

Megan Severein, 16 jaar

Menig vrouw wil er dan ook uitzien zoals zij doen. Maar is het beeld dat zij op social media laten zien wel echt? Steeds meer ‘influencers’ delen dé beautytrucs waardoor zij er online beter uit zien dan offline. Rondom Halloween ontplofte Instagram opnieuw om een foto van Kylie Jenner met beauty influencers James Charles.

Hier ligt het natuurlijk ook aan het poseren maar een goeie belichting en filter doet ook wonderen. Ook jij kan dit verschil binnen een paar seconden creëeren en gewoon op je telefoon! In onderstaande video leg ik je dit uit in een paar seconden.

In deze video leg ik je uit hoe ook jij jouw foto’s kan bewerken als een pro!

In 2013 ontstond op social media de Body Positivity community. Een grote groep vrouwen die zich onder vertegenwoordigd voelden of de vooroordelen over dikke mensen zat waren staken onder de hashtag #bodypositivity de koppen bij elkaar. Waarom? Omdat zij voor de jongere generatie een diverser aanbod aan rolmodellen willen creëeren. “Want in een multiculturele samenleving kan het niet zo zijn dat je maar 1 ideaalbeeld van de vrouw ziet.”

Werpt de beweging nu 7 jaar later zijn vruchten af? En waarom is een strijd tegen het schoonheidsideaal zo belangrijk? In de eerste podcast aflevering van ErnestinaElisabeth bespreek ik met een heerlijke mix aan bronnen deze vragen en meer!

Laten we in de toekomst onze eigen schoonheid meer omarmen en het ingesleten schoonheidsideaal aan de kaak stellen.

Ernestina Elisabeth

Welkom op mijn blog Ernestina Elisabeth! Wat leuk dat je terecht bent gekomen op mijn blog. Hier vindt je voornamelijk erg veel over Beauty | Travel | Fashion. En zo nu en dan echte persoonlijke updates waaronder Life | Health. Neem snel een kijkje tussen al mijn posts!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *