Fashion

Vinted: mijn ervaring met het verkopen van kleding/accessoires

Twee keer in het jaar ruim ik mijn kledingkast op. Tijdens zo’n bui kijk ik vaak naar kleding dat ik in het afgelopen half jaar niet gedragen heb. Vaak zitten hier kledingstukken tussen die zonde zijn om weg te doen zonder daar iets voor terug te krijgen. En het gezeur met marktplaats, onderbieden en niet op komen dagen ben ik helemaal zat.

Tijdens een gesprek in de winkel kreeg ik de tip om het op Vinted te plaatsen. Tweedehands kleding vinden met een grotere maat is lastig en op deze manier breng je die vraag en aanbod beter bij elkaar. Dus ’s avonds maakte ik een account aan en plaatste wat kledingstukken en schoenen op Vinted. Wat mijn ervaringen zijn met Vinted deel ik in dit artikel met je! 

Vinted verkoopwals

Wat is Vinted?

Vinted is een website inclusief app voor op je telefoon waar je jouw tweedehands kleding en accessoires gemakkelijk kan verkopen. Begin met het downloaden van de app en maak een (gratis) account aan. Na het verifiëren van je e-mailadres of telefoonnummer kun je aan de slag met het verkopen en kopen van spullen.

Mijn ervaring

De Vinted-app gebruik ik nu vier maanden en in die tijd heb ik ongeveer €100 aan spullen verkocht. Het verkopen ging alleen niet zo gemakkelijk als dat hun reclames doen lijken. Hoewel het volgens sommige onmogelijk is kreeg ik veelal onderbiedingen van meer dan 50% t.o.v mijn vraagprijs. Uiteindelijk heb ik dit opgelost door in de beschrijving duidelijker te zijn over de prijsgrens. 

Vinted uploaden van artikelen

De koper kiest een pakketdienst waardoor je overal heen gestuurd kunt worden voor de afgifte. De meeste van mijn kopers kiezen dan ook voor Hommer of Mondial Relay wat voor mij betekend dat ik op en neer moet naar een dorp naast Deventer. Bijkomend voordeel: Ik ontdek op deze manier wel Deventer.
Zodra je pakket verstuurd is wordt je op de hoogte gehouden d.m.v. een track en trace code. Bij ontvangst van het pakket door de koper is hij/zij verplicht om aan te geven dat alles in orde is. Doet de koper dit niet dan voltooid Vinted de verkoop. Dit doen ze echter wel pas na 48 uur en uiterlijk binnen zeven dag na de ontvangstmelding. 

Tijdens de kerstperiode heb ik de meeste items verkocht en daardoor kreeg ik flink te maken met de huidige kerstdrukte. Hierdoor liepen veel van de pakketten vertraging op en moest ik dus langer wachten op mijn geld. Nu is dit al best vervelend, maar er zat ook een ‘angst’ dat mijn pakketten verloren zouden raken. En dan ontving ik helemaal niks!
Gelukkig heeft Vinted ook hiervoor een procedure. Als het pakket 4 weken na de vertraging nog niet overhandigd is aan de koper krijgt de verkoper in ieder geval een vergoeding van max. €20. Waar deze vergoeding op gebaseerd wordt is onduidelijk. Voor mijzelf was dit voldoende omdat mijn producten niet over de €20 euro verkocht waren dus zou ik (waarschijnlijk) geen verlies draaien. Maar als dit een maximale vergoeding is voor alles, dan zou ik dus niet zo snel artikelen verkopen voor meer dan €30 omdat het verlies dan te groot is. 

Vinted hoe werkt het?

Kopen op Vinted

In al die maanden heb ik zelf nog niks gekocht via Vinted. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat ik eerst beter wil nadenken over wat ik écht nodig heb. Veel van mijn aankopen gebeuren impulsief en dat is iets waar ik in 2021 aan probeer te werken. Dus vanaf nu doe ik pas weer een aankoop na flink wat overwegingen en dan is een leuke ‘korting’ mooi meegenomen. Er staan dan ook zeker wel wat producten op mijn favorieten lijst.

Ik zal nog even de voor- en nadelen van de Vinted-app voor je opsommen:
Voordelen:
– De app is gratis
– Wat je verdiend kun je laten uitbetalen op je rekening of gebruiken als shoptegoed
– Je kunt makkelijk zoeken op merken en items
– Gaat er iets mis met de levering dan krijg je een vergoeding
– Betalen kan met PayPal, iDeal en Creditcard
– Klantenservice reageert snel bij vragen en lost dit op een fijne manier voor je op

Nadelen:
– Je geld ontvang je pas nadat de koper alles goedkeurt en dit duurt vaak een beste tijd
– Wanneer de koper het product niet ophaalt wordt het teruggestuurd en ontvang je nog niks van de aankoop
– Op internet lees je verschillende reviews van andere gebruikers, waardoor verkoop spannend is
– Onzin biedingen kunnen zeker wel gedaan worden
– Veel producten worden ver onder waarde verkocht
– Je bent er best veel tijd aan kwijt voor weinig geld

Verzending van een Vinted pakket

Mijn over-all ervaringen met Vinted is dus dat het zich alleen uitbetaald wanneer je dure merken zoals MK, Ted Baker, Valentino, Nike, Ray-Ban e.d. verkoopt. Maar ook dan lever je flink in op de prijs en voordat je jouw geld ontvangt ben je soms 2 weken verder. Om ook verkopers tevreden te houden zou dit anders aangepakt moeten worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontvangen van het geld na aflevering van het pakket. 

Vinted gratis uitproberen?

Gebruik jij nog geen Vinted maar wil je het na het lezen van dit artikel wel eens uitproberen? Meld jij je aan via deze link dan ontvang ik mogelijk een kleine promo. 

Heb jij al ervaringen met Vinted? Hoe gaat de (ver)koop bij jou? 

Wil je meer lezen over Beauty & Mode?

Over auteur

Ik ben Ernestina(26) en met mijn blog berichten neem ik je (wekelijks) mee in mijn leven. Hier vind je alles wat ik graag met je wil delen van een nieuwe outfit tot aan mooie reizen die ik maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *