In 2016 besloten Chiel en ik om voor onze 3 month anniversary samen een paar dagen weg te gaan. Wat is er dan romantischer dan de Parijs in kerstsfeer? We besloten om ons in te lezen over deze stad van de lichten en boekten al snel ons stedentrip naar Parijs met de Thalys.

Vrijdag

We wilden het meest uit onze stedentrip kunnen halen en daarom pakten we de laatste trein op vrijdag. Rond 4 uur stapten we op de trein vanaf Zwolle en moesten overstappen in Rotterdam. Vanaf daar trokken we verder met de Thalys die ons naar het centrum van Parijs zou brengen. Hierdoor kwamen we rond 11 uur aan op Gare du Nord en na een flinke zoektocht naar onze AirBnB kon ons weekendje beginnen. 

Zaterdag 

Als je aan Parijs denkt dan schieten de woorden croissants, Eiffeltoren, Champs Elysees en de Arc de Triomphe gelijk in je hoofd. Dit gebeurde ook bij Chiel die dus de hele ochtend niet kon wachten op zijn eerste Parijse croissant. Bij de eerste bakker die we tegenkwamen kochten we dus twee croissants en vervolgden daarna onze weg. Voor ons vertrek hadden we een looproute gevonden die je brengt langs alle bezienswaardigheden én de grootste kerstmarkt van Parijs: La Defense.

De route van dag 1 bracht ons verder ook langs plekken als het warenhuis La Fayette, à la République monument en het Diana herdenkingspunt. Wij zochten specifiek naar routes die rekening hielden met de kerst highlights, maar hieronder heb ik een paar websites waar je ook algemenere routes kunt vinden:
Parijs a la Carte
Parijs mijn stad

Zondag 

Parijs zie je niet in een dag en daarom hadden we uiteraard ook voor zondag een looproute voorbereid. Nu wandel ik haast nooit dus kozen we er inmiddels voor om de metro te pakken die ons naar het beginpunt van route 2 bracht.

Daardoor begonnen we bij de Arc de Triomphe en liepen vanuit daar door langs een van de grootste winkelstraten van Parijs. Loop je hier rond tijdens lunchtijd neem dan de tijd om bij Brioche D’oree, bij binnenkomst lijkt het niks. Maar geloof me hun broodjes waren verrukkelijk.

Na een goede lunch liepen wij via de dure designer straten van Parijs richting du Louvre. Eenmaal daar maakten we wat cliché foto’s en liepen door naar de Eiffeltoren.

Daar besloten we te gaan voor een boottocht om Parijs zo op zijn mooist te kunnen zien. Doordat het al schemerde zagen we hoe de stad oplichtte wat zo romantisch was. Alleen daarvoor zou ik vanavond nog een retour boeken. Overigens was ik er heel erg van overtuigd dat de Notre Dame niet in Parijs stond, Toch? Nou dat doet die dus wel en dat werd bevestigd tijdens onze boottour. Dus zodra we weer op de grond stonden struinden we rustig terug naar ons appartement met nog een bezienswaardigheid. Gelukkig hadden we de maandag ook nog.

Tip:
– Tot en met 25 jaar heb je gratis toegang tot de Arc de Triomphe als je een inwoner bent van de EU. Overigens zal dit ook gelden voor de andere monumenten van Parijs. Dus lees je hier voor vertrek zeker even over in, scheelt weer het een en ander.

Maandag

Eerste instantie hadden we verwacht op Maandag in ons appartementje te kunnen zitten en wat Netflix te kijken. Maar uiteindelijk kwam deze bonus dag toch nog erg handig van pas. Hierdoor konden we nog een kijkje nemen bij de Notre Dame en ook waren we nog niet toe gekomen aan de slotjesbrug en wilden we het uitzicht van de Sacré-Cœur nog ervaren. De mooiste tip die ik kreeg voor vertrek was om boven aan bij de Sacré-Cœur te staan zodra het schemert. Het is namelijk zo dat hoe donkerder het wordt hoe verlichter Parijs wordt. En dit maak jij mee vanaf de hoogste punt van de stad van de lichten.

In welke stad breng jij het liefst deze koude, maar toch ook weer warme, feestmaanden door? Deel het met mij!

Ernestina Elisabeth

Ben je benieuwd naar meerdere van mijn reisverslagen? Je vindt ze op mijn reizen pagina!

Je houd misschien ook van..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *