Europa, Reizen

De Samaria Kloof, doe het niet (of wel)!

Samaria Kloof, doe het niet

Sinds Zakynthos heeft Griekenland ons hart gesloten. Daarom besloten we in 2018 om opnieuw te gaan naar een van de eilanden. Dit keer bezochten we het grootste en bekendste eiland, Kreta. Naast dat het eiland bekend staat om Chersonissos, kent het ook vele prachtige stranden en natuurgebieden. Vandaag neem ik je mee door een van die natuurgebieden, de Samaria Kloof.

Achteraf gezien bleek dat we iets slechter voorbereid onze reis waren begonnen dan we dachten. Veel prachtige gebieden hebben we dan ook gemist. Maar wat we zeker niet konden missen was de Samaria Kloof, twee dagen voor vertrek besloten we last minute dat het de moeite waard zou zijn. En hebben we daar spijt van? Ligt er aan wie van ons je het vraagt.

Kreta kent veel bergen en in die bergen zijn in de loop der jaren kloven ontstaan. Je bent dan ook niet écht op Kreta geweest als je niet gegaan bent voor een wandeling door één van die kloven. Hieruit is de Samaria Kloof verreweg de populairste.

De Samaria Kloof is een pittige tocht van 16 kilometer waarbij je wandelt tussen metershoge rotswanden. Op het smalste stuk is de kloof zelfs maar 4 meter breed en in de wintermaanden stroomt er zelfs een rivier door deze bergen. Loop je door de kloof in de lenteperiode? Dan heb je kans niet thuis te komen met droge voeten.

Wij liepen hem midden in de zomer en begonnen vol goede moet aan onze tocht. De eerste 4 kilometer zijn het makkelijkst en daarna wordt het steeds zwaarder. Althans als je geen geoefende wandelaar bent. En laten we eerlijk zijn, dat zijn wij zeker niet. Maar zo eigenwijs als Chiel soms kan zijn, moest en zou hij hem lopen. En ik moest mee.

Het is lastig om de Samaria Kloof zelfstandig te bereiken. Daarom kiezen de meeste wandelaars ervoor om een georganiseerde excursie te boeken. Houdt hiervoor rekening met het feit dat je naast een lange wandeling ook een lange reis tegemoet zal gaan. De kloof zit namelijk in het meest zuiden van het eiland en de heen- en terugreis kan daardoor al snel 6 uur in beslag nemen. Wij boekten onze excursie eenvoudig vooraf bij GetYourGuide.

Wanneer het dan zover is, heb ik nog een aantal tips voor je zodat jij beter voorbereid op pad gaat dan wij:
– Draag goede en ingelopen wandelschoenen
– Neem voldoende flesjes drinken mee. Deze kun je onderweg weer aanvullen bij de daarvoor bestemde kranen, doe dit niet bij de beekjes die je tegenkomt.
– Neem voldoende eten mee! En vooral suikers want die extra energie boost ga je nodig hebben.

En dan nog één laatste tip voor de niet geoefende wandelaar. Ga je de tocht aan doe dit dan op een van de laatste dagen van je vakantie. Want de nasleep die kan nog wel eens vervelend zijn. Voor mij betekende het 6 dagen lang rondlopen met pijn in al mijn spieren. Bijkomend voordeel: De altijd avontuurlijke vriend was het voor het eerst eens om niks te doen en aan het strand te liggen.

Eén ding is zeker de Samaria Kloof is enorm fotogeniek en avontuur wordt je gegarandeerd! Zou jij gaan voor deze pittige 16 kilometer tocht of kies je toch liever een van de mildere kloven?

www.ernestinaelisabeth.nl

Benieuwd naar meerdere reistips? Je vindt ze op mijn reis pagina!

Over auteur

Ik ben Ernestina(26) en met mijn blog berichten neem ik je (wekelijks) mee in mijn leven. Hier vind je alles wat ik graag met je wil delen van een nieuwe outfit tot aan mooie reizen die ik maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *