Europa, Reizen

9x Santorini tips voor een zonvakantie

Vorige maand vond je ons op het populaire Griekse eiland: Santorini. De vakantie was een combinatie van onze huwelijksreis en jaarlijkse zonvakantie waardoor we extra uitpakten. Goed excuus dus om dit eiland, dat bekend staat om haar prijskaart, eens te bezoeken. We hadden ons van te voren goed ingelezen en daardoor heb ik voldoende Santorini tips verzameld om met jou te delen!

Santorini is een vulkanisch eiland dat zich kenmerkt door dorpjes met witte huizen en kerkjes met blauwe koepels. Deze dorpjes zijn gebouwd op honderden meters hoge kliffen die oprijzen vanuit de Egeïsche zee. Doordat de dorpen in Santorini zo hoog liggen heb je op elke hoek van het eiland een fantastisch uitzicht. Tijdens de zonsopkomst of -ondergang komt hier nog een schepje bovenop. Romantiek gegarandeerd!

Santorini leent zich erg goed uit voor een relax vakantie maar er is ook genoeg te doen wanneer jij liever iets actiever bent. Wat dat is vind je in deze lijst met 9 Santorini tips voor jouw zonvakantie!

Wandelen van Fira naar Oia

Tussen de dorpen Fira en Oia loopt een ongelooflijk mooi wandelpad langs de kliffen. Dit pad is ongeveer 10,5 kilometer lang en bevat veel hoogteverschillen en beklimmingen waardoor het een flinke uitdaging kan zijn. Tijdens deze wandeling loop je over de kraterrand en heb je prachtig uitzicht over de witte dorpjes en de Egeïsche zee.

Het is aan te raden om vroeg te beginnen met de hike en te starten vanaf Fira zodat je eindigt in Oia en de zonsondergang kunt meepakken. Deze wandelroute duurt tussen de 3 en 5 uur, dus trek goede schoenen aan en zorg voor voldoende water en voedzaam eten.

Struin door Fira

Fira (Thira) is de hoofdstad van Santorini en is gebouwd op de rand van de krater. Naast Oia is Fira één van de meest bezochte en sfeervolle dorpjes op Santorini. In Fira vind je geweldige restaurants en kun je goed winkelen. Maar Fira is echt de moeite waard door de bezienswaardigheden zoals de steile kabelbaan richting Skala Firon, de Three Bells of Fira óf de Cathedral of Saint John the Baptist.

Verken de straten van Oia

Velen zeggen dat Oia de mooiste stad is van Santorini en daardoor zeker de moeite waard is om de straten te verkennen. Binnen 30 minuten kun je de witte trappen en smalle straatjes ontdekken waarna je bij een van de gezellige tavernes terecht kunt voor een heerlijke lunch. Overigens is Oia ook dé plek waar je de ‘mooiste’ zonsondergang van het eiland kunt bekijken.

Bezoek de prachtige stranden

Santorini kent geen typische witte stranden maar is juist uniek door haar grijs/zwarte stranden. Dit is het gevolg van de vulkanische oorsprong van het eiland en daarom zeker een bezoek waard. Wij hebben tijdens onze zonvakantie naar Santorini 2 stranden bezocht:

Red Beach: Gelegen in het zuiden naast een hoge rots die rood van kleur is. Dit strand is populair om te zwemmen en te zonnen omdat het in een baai ligt en daardoor het water hier vaak mooi stil ligt.

Perissa Beach: Als je een dagje wilt relaxen op een ligbedje met een koud drankje in je hand dan is Perissa Beach de perfecte plek. Ben je na een dagje relaxen op zoek naar een leuk restaurant? Wij sloten onze dag af bij Wet Stories.

Wandel naar Skaros Rock

Tijdens de wandelroute tussen Fira en Oia kom je langs Skaros Rock, een grote rotsformatie die uitkijkt over het hele gebied. Je kunt er dus voor kiezen om even van de route af te wijken om deze plek te bewonderen. In totaal kost dit je ongeveer 45 minuten extra. Ook kun je tijdens een bezoek aan het naastgelegen dorp Imerovigli in 15 minuten door wandelen naar Skaros Rock.

Het pad is niet moeilijk maar ook hiervoor is het aan te raden om goede schoenen aan te doen want je loopt een deel op een onverhard pad

Bekijk de zonsondergang in Fira

Volgens ons is dit de tip in deze lijst Santorini tips. Skip tijdens je vakantie de zonsondergang in Oia vanwege de drukte en wijk uit naar Fira. Hier heb je genoeg (betaalbare) rooftop waar je terecht kunt of je kunt het klein houden door op de rand van een muur te gaan zitten en te genieten van gyros of een pizza to go.

Doen in Santorini: Boek een wijntour

Tijdens onze Santorini zonvakantie boekten wij een wijntour bij Gaia Wines. Wij kozen voor een proeverij met 4 verschillende wijnen en hadden daarbij een plankje met lokale kazen. Naast een proefervaring vertellen ze je ook meer over het wijnrijping-proces en de geschiedenis van het bedrijf. De wijnen vielen voor ons kwa smaak erg tegen doordat het veel droge wijnen waren. Maar het plankje én de uitzicht die je erbij kreeg is zeker de moeite waard.

Ontdek het eiland (en kleinere dorpjes) met een quad of motor

Tijdens jouw zonvakantie in Santorini raden we je aan om een quad, scooter of auto te huren. Ondanks de goeie busverbinding tussen de dorpjes kun niet overal even lekker komen, daarom huurden wij voor twee dagen een quad bij Motosantorini. Met de quad bezochten wij de traditionele dorpen zoals Pyrgos en Akrotiri en reden daarna door naar Red Beach of Perissa Beach.

Wandel in Pyrgos naar Callisto’s Castle om vanaf daar te genieten van een prachtig uitzicht over Santorini. Vervolgens kun je plaatsnemen bij Brusco voor de lunch. Nog geen zin in het strand? Een ander traditioneel dorp Megalochori ligt op nog geen 2 kilometer van Pyrgos vandaan en is dus ideaal om nog even mee te pakken wanneer je weer op energie bent.

Bij sommige verhuurbedrijven heb je een motorrijbewijs nodig om een scooter te mogen huren.

Caldera tour langs de vulkaan en warmwaterbronnen

Wist je dat het eiland Santorini vroeger een ronde vorm had? Door een vulkanische explosie zonk het centrum en daardoor veranderde de vorm in een halve maan en is het eiland opgesplitst in 3 delen. Santorini, Nea Kameni (vulkaaneiland) en Thirassia.

Wij boekten een caldera tour waarbij we de vulkaan, de warmwaterbronnen en Thirassia mee pakten. Tijdens de tour heb je anderhalf uur de tijd om naar de actieve krater(s) te lopen. Deze wandeling duurt ongeveer 30 minuten waardoor je op zich voldoende tijd hebt om heen en terug te lopen. Na deze stop trekt de boot verder naar de warmwaterbronnen waar je 20 minuten hebt om te zwemmen en als laatste stop heb je 2 uur vrije tijd in Thirassia.

Heb je nog een extra dag in Santorini? Dan raad ik je zeker aan om een vulkaantour te boeken anders is het zonde van je dag én geld.

Wat ons betreft is Santorini het perfecte eiland voor een bijzondere zonvakantie. Er is genoeg te doen dus raad ik je aan om minimaal 5 dagen (4 nachten) te verblijven. Overigens zijn vele restaurants goed betaalbaar en vind je in Firostefani of Imerovigli de meest betaalbare hotels.

Wij verbleven 5 dagen in Santorini en boekten 5 nachten in Firostefani omdat wij op de 6e dag vertrokken naar een ander Grieks eiland. Daarover deel ik binnenkort ook een lijst met tips én een uitgebreid artikel over onze 11-daagse zonvakantie in Griekenland!

ernestinaelisabeth.nl

Benieuwd naar meer tips voor een zonvakantie? Je vindt ze op de reizen pagina!

Over auteur

Ik ben Ernestina(26) en met mijn blog berichten neem ik je (wekelijks) mee in mijn leven. Hier vind je alles wat ik graag met je wil delen van een nieuwe outfit tot aan mooie reizen die ik maak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *